Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Kolači

Bombice sa mlijekom u prahu i agdom

bombice sa mlijekom u prahu

Ove bombice sa mlijekom u prahu i agdom su mekane, sočne, ukusne i jednostavne za napraviti. Pošto imaju agdu nećete baš moći puno da ih pojedete , žestoke su 🙂 Možete ih praviti manje ili veće kako želite, imajte na umu da će se tokom pečenja mnogo povećati.

Ja sam ih pravila otprilike kao veličina manje klementine oko 3 cm prečnik ali možete i manje. Nemojte praviti mnogo velike da se ne bi desilo da ostanu nepečene u sredini. Jako brzo porumene pa ih slobodno mičite sa ringle povremeno i mrdajte šerpu dok se peku. Ja i njih i tulumbe pečem u vok tavi, taman je široka da dosta smjese stane u nju a možete je naginjati pa tako vam ne treba puno ulja dok se peku jer kad nagnete tavu ulje prekrije bombice.

Ove bombice ne upijaju ulje, ispeku se fino ali će vam svo ulje ostati 🙂 Kada ih prelijete agdom ostavite oko 1 sat dok potpuno ne upiju agdu, povremeno promiješajte da svugdje budu natopljene. Možete vi njih jesti i nakon 5 minuta ali se zna desiti da agda nije došla do sredine pa bude malo suha, zato se bolje strpiti 🙂 Jako je bitno da ih ispečete do kraja jer gdje god nisu ispečene neće upiti agdu. Idemo kuhati 🙂

 

POTREBNO JE :

  • 120 gr mlijeka u prahu
  • 90 gr brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 jaje srednje veličine
  • 2 ne baš pune kašike kiselog vrhnja
  • 1 velika kašika otopljenog putera ( oko 30 gr)
  • oko 2 dl ulja za prženje

ZA AGDU:

  • 1 velika šolja šećera
  • 1 velika šolja vode
  • vanilin šećer ili štapić

PRIPREMA:

♥ Prvo ćemo napraviti agdu. U šerpu stavite šećer i vodu,  treba da dobijemo srednje gusti sirup, uradite ovako ako nemate iskustva sa agdom.Od momenta kada proključa kuhajte 8 minuta ako kuhate u maloj šerpi, onoj koja je veličine kao najmanja ringla na šporetu. Ako koristite veću šerpu, pošto je površina veće brže će biti gotovo u tom slučaju kuhajte 5 minuta od momenta ključanja. Skuhanu agdu ohladite.

♥ Sve sastojke za bombice sastavite i kašikom umijesite tijesto. Može vam se učiniti ljepljivo ali ga ostavite  oko 3 minuta da odstoji stisnut će se, malo nauljite ruke  i oblikujte kuglice. Ako slučajno i nakon što je odstojalo tijesto bude ljepljivo malo dodajte brašna. Dok pravite kuglice stavite ulje da se grije. Taman dok svo tijesto oblikujete i ulje će biti zagrijano.

tijesto za bombiceoblikovanje kuglica

♥ U vrelo ulje stavite bombice i maknite sa šporeta ako je mnogo vrelo, cijelo vrijeme mrdajte šerpu ili njih da ne izgore, treba da se peku oko 4 minuta tako da pazite da prije toga mnogo ne porumene pa da ih morate skinuti ranije. Slobodno povremeno maknite šerpu sa ringle, tako ćete malo ohladiti ulje a one će se nastaviti peći. Vrele ih stavljajte u šerpu sa agdom, povremeno protresite šerpu da upiju agdu sa svih strana, po želji ukrasite izmrvljenim orasima. Prijatno vam bilo 🙂

 

pečenje bombica  poređenje