Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Kolači

Dulce de Leche

 

dulce-de-leche-2

Dulce de Leche ili slatko od mlijeka idealno je kao punjenje za slatke pite, ali i kao preliv preko palačinaka, kao baza za pravljenje domaćeg sladoleda, kao baza za karamel mus i još što šta u kulinarstvu. Možete ga napraviti od konzerviranog mlijeka ali naš današnji recept je od svježeg mlijeka.

Treba nam 2 litra svježeg mlijeka. Mislim na mlijeko kupljeno na pijaci od ljudi koji imaju krave, ono koje nije industrijski tretirano, ako niste u mogućnosti da kupite to mlijeko onda uzmite u supermarketu ono u vrećicama na kojima piše svježe mlijeko. Mlijeko u tetrapaku, pasterizovano nam je za ovaj recept neupotrebljivo.

Mlijeko, 2 litra, 250 gr šećera i štapić vanilije ili 2 vrećice vanilin šećera stavite u šerpu , izmiješajte žicom da se šećer malo otopi, odmah stavite na ringlu i podesite srednju temperaturu. Koristite šerpu koja je od inoxa sa što debljim dnom tako da se ne lijepi poslije.

Znači mlijeko će da kuha i da se smanjuje količinski, postajat će sve gušće i dobijat će tamniju boju. Kada je prošlo 2 sata od početka kuhanja malo češće pogledajte i promiješajte. U ovoj fazi mlijeko je već dobilo boju svijetlog karamela i postalo je prilično gusto.

Posljednjih 20 minuta često promiješajte i nemojte se udaljavati iz kuhinje da slučajno ne zaboravite pa da ne izgori, uzmite u malu kašičicu smjese i ostavite da se ohladi, probajte kada se ohladilo kakva mu je tekstura, treba da je prilično gusto. Da bi se lakše orjentisali od 2 litra mlijeka dobit ćemo 500 ml karamel smjese ako hoćete pripremite sebi neku teglu koja je te mililitraže i izmjerite ali pazite da se ne spržite jako je vrelo. Kada ste sigurni da je to što nam treba ostavite smjesu da se malo ohladi, oko 20 minuta, onda uzmite blender ili štapni mikser i sve fino izblendajte da dobijemo glatku smjesu, smjesa je još uvijek tečna, stvrdnut će se kada je ostavite u frižider, kada se skroz ohladi.

Kada je hladna morate je kašikom vaditi.