Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Kolači

Oraščići- prhki kolačići punjeni orasima i čokoladom

Oraščići- prhki kolačići punjeni orasima i čokoladom. Svaki put kad ih pravim, negdje u sredini posla zapitam se “pa što ovo meni treba’ ” , pa mogla sam dvije torte do sada napraviti koliko mi je vremena ovo oduzelo. Onda kada budu gotovi i kada ih jedem shvatim zašto, stvarno su vrijedni truda 🙂 prhki su spolja, unutra punjeni orasima i čokoladom bukvalno se tope u ustima a i dekorativni su i nekako im se svi obraduju. Vjerovatno svi već imate svoj način pripreme, ja vam danas predstavljam moj pa valjda vam se svidi. Od ove količine dobijete 90 polutki, znači 45 komada oraščića, tijesto se ne lijepi tako da kalupe ne morate prati između pečenja. Ja imam 30 kalupa pa ih pečem na 3 puta.

Lagano ispadaju iz kalupa tako da ni oko toga nema problema. Možete ih puniti po želji, keksom, orasima, džemom, nutelom, eurokremom  ili čokoladom.

Ja sam slučajno obrisala slike kada ih punim 🙁 Sve do tod dijela ima, mislim da neće biti teško da shvatite kako ide, opisat ću u tekstu.

Idemo kuhati 🙂

Oraščići- prhki kolačići punjeni orasima i čokoladom

 • 160 gr putera ili margarina
 • 100 gr šećera u prahu
 • 100 gr mljevenih oraha
 • 1 kašika kakao praha
 • 200 gr brašna
 • malo naribane korice limuna
 • 1 mala kašika cimeta
 • 150 gr mljevenih oraha (za punjenje)
 • 50 gr otopljenog putera (za punjenje)
 • 100 gr otopljene čokolade (za punjenje)
 • 100 gr čokolade (za spajanje)
 • 50 ml vrhnja za kuhanje (za spajanje)
 • 50 gr putera (za spajanje)
 1. Sve sastojke za tijesto stavite u zdjelu i zamijesite. Ne treba mjesiti dugo samo da se sastojci povežu.
 2. Kalupe za oraščiće premažite sa malo margarina, pospite brašnom i istresite višak brašna.
 3. Uzimajte po mali komadić tijesta i napunite kalup, nemojte stavljati previše jer će se tokom pečenja povećati duplo. Na sredini napravite udubljenje. Za ovaj dio ja koristim metalnu okruglu kašiku koja služi za mjerenje kafe inače. Fino je obla i napravi udubljenje, ako nemate nju uzmite nešto oblo, kašiku za sladoled ili nešto slično.
 4. Pecite ih na 200 °C 5 minuta, zatim ih kratko izvadite iz rerne i ponovo napravite udubljenje jer se prilikom pečenja izgubi. Vratite u rernu i pecite još oko 5 minuta.
 5. Ispečene oraščiće možete odmah vaditi iz kalupa, krpom uzmite za drškicu, preokrenite i lupnite malo od tanjir i ispast će same. Na isti način ispecite i ostalo tijesto.
 6. Ohladite ih.
 7. Ta punjenje, čokoladu i puter otopite i dodajte samljevene orahe, sjedinite. Punjenje treba da je dovoljno čvrsto da se ne razliva kada ga stavljate, ako je rijetko dodajte još malo keksa ili oraha, poslije će se ono stisnuti da znate da ne pretjerate sa dodavanjem sastojaka.
 8. Svaku polutku napunite i poravnajte. Ostavite sa strane.
 9. Puter, vrhnje za kuhanje i čokoladu otopite i stavite u frižider na pola sata. Zatim uzmite mikser i sve umutite, dobit ćete srednje čvrstu kremu.
 10. Od papira za pečenje napravite fišek i kremu istresite u to, osijecite vrh.
 11. Na oraščić sa spoljnje strane nanesite kremu u tankom mlazu, uzmite drugu polutku i zalijepite je za prvu, tako ćete ih spojiti. Sve napunite i ostavite u frižider da se kreme stisnu. Sutradan ih možete izvaditi iz frižidera i staviti u metalnu posudu, pokriti aluminijumskom folijom i držati na hladnom, ne mora biti u frižideru.
 12. To bi bilo to, do sljedećeg kuhanja ostanite mi zdravi i nasmijani 🙂