Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Slana jela

Piletina Frentaki- super hrskava i sočna-kao iz KFC-a

Piletina Frentaki- super hrskava i sočna-kao iz KFC-a

Ako ste jeli piletinu u Kentucky Fried Chicken I ako vam se sviđa ovo je recept za vas. Piletina je jako sočna, sa hrskavom koricom koja iako se prži u ulju nije uopšte masna. Kao i kod npr ćevapa, iako je naš tradicionalni recept u svakoj ćevabdžinici ih prave različito, ovdje znamo ko ima orginalni recept a mi pokušavamo da ga ”skinemo”. Nakon nekoliko isprobanih recepata mogu vam reći da je ovaj skoro isti kao orginal. Samo jedan sastojak fali, ja ga nisam našla a to je mustard u prahu ( sjemenke od kojih se pravi senf) ali i bez njega je odličan. Ulja treba 1 litar za prženje samo iz tog razloga ako je manje ulja piletina će pasti na dno šerpe i zagorit će, vrlo, vrlo malo ulja upije piletina. Više ga pojedemo u pomfritu, ili tulumbama ili nekom sličnom kolaču.

Kad je moja kćerka bila mala voljela je da jede u KFC ali nije znala da izgovori pa je govorila ” mama možemo li ići u Frentaki Ken Čiken” 😀 eto zato se zove Frentaki piletina. Pile ide cijelo, isječeno na što manje komade, ostavljate i kosti i kožu na piletini. Jedino batak ide cijeli pa ćemo njega duže peći, npr stavite ga u prvu turu, ostalo meso izvadite a on ostane još 3 do 5 minuta da se peče sa ostalim mesom. Temperatura na kojoj se peče bi trebala biti 150 C, ja nemam termometar pa pečem ovako. Moja ringla ide do broja 9, kad mi se ulje zagrijalo i kad ubacim piletinu, nakon 3 minuta smanjim temperaturu na 7 i pečem dok se ta tura ne ispeče. Kad stavljam novu turu opet pojačam na 9 nekih 3 minuta, jer kad tek stavite novo meso ono dosta ohladi ulje, pa opet nakon 3 minuta smanjim na 7. Ako ne znate kad vam je ulje dovoljno vrelo a nemate termometar, poslužite se ovim trikom, u hladno ulje stavite jednu krišku krompira, isječenu na otprilike 1 cm debljine, onog momenta kad krompir ispliva na površinu ulje je spremno za prženje. Nadam se da će vam se svidjeti. Video recept na kraju posta 🙂

Potrebno je

 • 1 pile otprilike 1,5 kg težine
 • 1 velika šolja brašna ( od 250 ml)
 • 1 mala kašika origana
 • 1 mala kašika mažurana
 • 1 mala kašika luka u prahu
 • 1 mala kašika bijelog luka u prahu
 • 2 male kašike kajenskog papra ili ljute čili papričice
 • 1 mala kašika bijelog ili crnog bibera
 • 1 mala kašika smeđeg šećera ( neće smetati ako ne volite pa ne stavite)
 • 1 velika kašika soli
 • 3 bjelanca I pola male kašike soli
 • 3 do 4 kašike mlijeka

Priprema

 1. Pile isijecite na manje komade, i malo posolite samo sa jedne strane.
 2. Bjelanca I pola male kašike soli mutite žicom za mućenje 1 do 2 minuta, dodajte mlijeko i mutite još 1 minut.
 3. Brašno I sve suhe sastojke pomiješajte.
 4. Komade piletine prvo umočite u bjelanca, pa u brašno, pa opet u bjelanca pa u brašno. Zbog ovakvog pohovanja piletina dobije onu specifičnu, naboranu hrskavu opnu.
 5. Pecite svaku turu od 10 do 15 minuta.
 6. Do narednog kuhanja ostanite mi zdravi i nasmijani:)

Autor: Arijeva Kuhinja

Video recept pogledajte ovdje: