Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Slana jela

Tahini pasta

Tahini ili pastu od susama je lako spremiti a možete je koristiti i u slana i u slatka jela. Iako je imate kupiti domaća je mnogo bolja  a i ekonomičnija varijanta. Obiluje amino kiselinama,  proteinima, sadrzi željezo, magnezij, kalcij, omega 3 masti, Kalij, cink, B vitamin i mnoštvo drugih minerala i vitamina.

Tahini pasta se sprema od pečenih sjemenki susama bez dodatka ulja, kada je u pitanju industrijska pasta. Oni imaju profesionalne, snažne mašine koje mogu tako da samelju sjemenke da ih pretvore u finu pastu. Mi koristeći naše kućanske blendere teško da to možemo postići zato ćemo morati dodati par kašika ulja da bi se sve ovo pretvorilo u pastu.

Potrebno je :  200gr sjemenki susama

3 supene kašike susamovog

Ili suncokretovog ulja

Priprema: U tavi na tihoj vatri propržite sjemenke susama, dok ne dobiju svijetlu bež boju, nemojte ih prepeći jer će postati gorke.

image image

U blender stavite ohlađene sjemenke i uključite ga na nekoliko sekundi, isključite i tako pulsirajući nastavite da blendate dok se sjemenke ne samelju,

image image

Sada počnite da dodajte jednu po jednu kašiku ulja, prvo sipajte jednu, pa uključite blender na par sekundi, zatim jos jednu pa blendajte dok ne dobijete glatku smjesu, kada stavite posljednju kašiku pustite da blender radi dok pasta ne bude skroz glatka. Cijeli postupak traje najduže 5 minuta.

image image

Pastu sipajte u teglicu, zatvorite i držite u frižideru, (može da traje 1 mjesec ). Prije upotrebe samo je malo promiješajte jer zna ulje da se podigne na površinu.

Ovo je baza, znači nije ni slatka ni slana i ovakva sama vam se neće svidjati, ona se miješa sa drugim sastojcima zavisno od toga šta kuhate.

Ako želite da brzo podignete nivo energije samo pomiješajte istu količinu paste i meda i pojedite, odličnog je ukusa a zdravo 🙂  To je to. Prijatno 🙂

Ako želite napraviti grčki sos tahini uradite to na sljedeći način.

u zdjelicu stavite 2 do 3 kašike paste, dodajte sitno narendana 2 do 3 čena bijelog luka, sok od 1 limuna i miješajte žicom za mućenje. Smjesa će odmah da se jako zgusne, sad malo po malo dodajite vodu, trebat će vam 2 do 3 kašike vode, polako dodajite vodu svo vijeme miješajući dok ne dobijete gustinu koja se vama sviđa. Posolite i po površini pospite malo bučinog ulja ako imate.

Idealno je za umakanje sa nekim finim tankim lepinicama 🙂

Autor: Arijeva Kuhinja