Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Kolači

Baklava sa suhim šljivama

Baklava sa suhim šljivama je kolač koji se vrlo rado sprema u mojoj kući. Volim suhe šljive i orahe pogotovo u ovoj kombinaciji. Sa jufkama, tradicionalno spremljeno sve miriše na naše podneblje. Baklava je veoma ukusna, sočna i ako je niste do sada isprobali toplo vam preporučujem. Što se suhih šljiva tiče ja kupim one koje su mekane bez košpica, nije ih potrebno namakati. Ako imate šljive sa košpicama možete i sa njima praviti samo ih prethodno pripremite. Odstranite im košpice i namočite ih u toploj vodi, neka budu u vodi oko 1 sat da omekšaju, ako su mnogo suhe možda će trebati i malo više vremena. Video recept je na kraju posta 🙂 

 

Potrebno je

 • 1 paket od 500 gr jufki za pitu
 • 1 kg suhih šljiva
 • 500 gr oraha
 • 200 gr putera
 • 100 ml ulja
 • Za agdu
 • 500 gr šećera
 • 1 šolja od 250 ml vode
 • šipka vanilije ili 4 kesice vanilin šećera

 

Priprema

 1.  Prvo ćemo pripremiti agdu. Šećer, vanilin šećer i vodu promiješajte i dovedite do ključanja, kad proključa kuhajte 1 do 2 minuta i skinite sa šporeta. Treba da dobijete srednje gustu agdu. Maknite je sa ringle neka se polako hladi dok spremamo baklavu.
 2.  Jufke prebrojite i podijelite na dva jednaka dijela. Kod mene je u paklu došlo 18 jufki pa sam ih podijelila na 2 puta po 9. Ostavite sa strane.
 3.  Orahe isjeckajte u sjecku ili ručno, možete ih i izdrobiti oklagijom.
 4.  Suhe šljive također isjeckajte u sjecku ili ako ga nemate onda ručno, ne moraju biti presitno izrezane ali da nema ni prevelikih komada.
 5.  Puter i ulje otopite.
 6.  U tepsiju ( moja je bila prečnika 33×24 cm ) stavite jednu jufku od prve polovine koju smo odvojili, malo je popršćite otopljenim puterom pospite orasima i poklopite drugom jufkom, ponavljajte postupak dok ne potrošite sve jufke iz prve polovine, kada ste sve potrošili istresite sve suhe šljive, ravnomjerno ih rasporedite i poklopite prvom jufkom od druge polovine jufki koje ste ostavili sa strane. Nastavite redati jufke i posipati ih puterom i orasima dok sve ne potrošite.
 7. Baklavu ostavite u frižider na nekih 15 minuta, da se puter malo stisne na površini.
 8. Baklavu isijecite oštrim nožem na rombove ili kocke kako vam je lakše. Ako nemate dovoljno oštar nož možete se poslužiti čistim makazama. Zadignite gornji sloj jufki i makazama isijecite, zatim uzmite nož i preko toga isijecite do kraja, odnosno do dna tepsije.
 9.  Pecite je na 180°C ako koristite fen opciju u rerni ako ne onda na 200 °C oko 40 minuta do sat vremena zavisno od vaše rerne. Kada je pečena dosta će se skupiti i odvojiti od ivica tepsije.
 10.  Vrelu baklavu, tek izvađenu iz rerne zalijte agdom i ostavite da se ohladi.

♦ Prijatno vam bilo uz ovaj divni kolač. Do kuhanja ostanite mi zdravi i nasmijani 🙂

Autor Arijeva kuhinja