Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Kolači

Božićni vijenac

Koliko puta ste jeli nešto što izgleda kao bajka a ukus mu je razočaravajući? Jedan od tih slatkiša je i vijenac, obično bude napravljen od hljebastih kora i putera zato što je sa tim sastojcima najlakše rukovati. Naš današnji vijenac je napravljen sa keksom.

Dukisa, recept sam vam dala ranije ali cu vam ponovo napisati ovdje. Jednu stvar ću vam samo reći da uradite drukčije. Inače u orginalnom receptu keks se samo rukom izlomi u smjesu sa čokoladom, izmiješa i istrese u tepsiju. Tako kada ga poslije jedete bude hrskav i sočan i odličan 🙂 E ja sam malo pogriješila htjela sam si olakšati posao sa oblikovanjem pa sam keks izdrobila, eh jeste mi bilo lakše oblikovati ali sam mu pokvarila ukus, zato što sam ga još dodatno izgniječila dok sam miješala masu dobila sam rezultat da je na mjestima bio slijepljen, malo ona konzistencija kao blato 🙂

Zato vama savjetujem sljedeće, nemojte gniječiti keks, ostavite samo nekoliko kašika mase koju poslije izgniječite i sa njom popunite rupice ako bude potrebno. Kada keks stavite u masu od čokolade sačekajte 10 minuta da keks upije kremu pa onda oblikujte vijenac 🙂 Imat ćete divan, ukusan i lijep vijenčić na stolu 🙂

POTREBNO JE:

500 gr petit keksa

300 gr Milka Noisette čokolade

500 ml vrhnja za kuhanje

200 gr putera

3 kašike kakao praha

 

PRIPREMA:

U šerpu stavite sve sastojke osim keksa i dovedite do ključanja. Miješajte svo vrijeme da se sastojci fino sjedine. Odvojite jednu veliku kutkaču smjese. Ostatak kreme ostavite da se prohladi oko 10 minuta pa dodajte keks koji ste samo izlomili na pola. Izmiješajte. Ostavite malo smjese konu ćete još izdrobiti viljuškom da tim popunite rupice na vrhu koje su se eventualno napravile.

Na papiru za pečenje nacrtajte vijenac. Uzmite veliki tanjir, nacrtajte oko njega krug, zatim uzmite mali tanjir i stavite ga na sredinu i oko njega nacrtajte krug. Dobit ćete orijentir kako da redate smjesu. Smjesu uzimajte kašikom i prstima oblikujte u vijenac. Popunite šupljine izgniječenom smjesom i premažite četkicom sa pola kutlače smjese od čokolade. Stavite u zamrzivač na 10 minuta. Nakon 10 min opet ga premažite sa ostatkom smjese sa čokoladom i opet vratite u zamrzivač. Vaš vijenac je spreman za ukrašavanje.

Ako želite ukrasiti kao ja pogledajte na ovom linku 🙂

Dekorisanje vijenca