Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Kolači

Dekorisanje vijenca

Kao i kod većine lijepih stvari i za ovo vam treba malo više vremena da napravite 🙂 Ja ću vam objasniti sve u detalje na vama je da uradite ostalo.

♥Kao krem za ukrašavanje ja sam napravila Švicarsku puter kremu, ako vam se neda da je pravite onda napravite šlag, ali ne šlag pjenu pošto je mekana. Koristite šlag kremu i napravite je malo gušću nego inače. Cvjetiće sam pravila od iste kreme, nakon što sam ih napravila zaledila sam ih, oko 10 minuta u zamrzivaču i bile su spremne, ako vam se i to neda onda kupite šećerne cvjetiće 🙂

♥Kuglice su pravljene od mljevenog plazma keksa koji sam pomiješala sa kremom od vijenca, ako budete pravili drukčiji kolač onda mljeveni keks pomiješajte sa nutelom, eurokremom ili puterom da dobijete masu od koje možete oblikovati kuglice.  Koristila sam oko 50 gr keksa. Kada ih napravite stavite ih u zamrzivač na 10 minuta. Njih sam umakala u bijelu čokoladu. E jedino ova čokolada ne sarađuje 🙂  Ono bi bilo najidealnije da nakon što prelijete kuglice čokoladom da ostavite da se sama stisne, a za to bi vam trebao cijeli dan. Npr stavite navečer i sutradan bi bile spremne. Ja sam radila odmah, nakon što sam ih stavila u čokoladu sve sam ostavila u zamrzivač na 15 minuta. A prije nego što ih prelijete stavite ih na štapić, ja sam koristila one za ražnjiće, svaki sam prepolovila. Uzela sam kartonsku kutiju u kojoj mi je so, napravila rupice i tu zabadala prelivene kuglice, tako se ne oštete, ostanu okrugle.  Poslije sam ih posipala sa sjajem u prahu, koristila sam četku koja je inače predviđena za šminkanje 🙂 Kada su gotove opet idu u frižider dok ne sredite vijenac.

♥Za vijenac obojite kremu u zeleno. Ostavite 3 kašike neobojene kreme, poslije ćemo napraviti malo crvene za cvjetiće i malo ostaviti bijele.

♥Ja sam smjesu sipala u vrećicu i istiskala kroz mali okrugli nastavak. Inače postoji nastavak za travu koji na sebi ima 6 i više rupica, pa u jednom potezu napravite više trave ali ja nemam taj nastavak pa sam pravila sve po jednu 🙂 Ako nemate ni okrugli nastavak ni vrećicu nije problem. Uzmite veliki komad papira za pečenje, napravite fišek i samo mu malo vrh osijecite i eto ga 🙂 bitno je jedino da kolač bude najmanje pola sata u zamrzivaču prije nego počnete raditi sa njim, tako krema ostaje zalijepljena za njega.

♥Kada ste napravili travu krenite sa ukrašavanjem, cvijeće, kuglice, biseri, zvjezdice i m&m bombonice sam ja koristila. Jedan dio ostavite prazan na njega ćemo staviti mašnicu od fondana. Za sve ovo ću vam staviti video link ispod a vi opet pitajte ako nešto nije jasno 🙂 Nadam se da ćete uživati u svom vijencu.

Recept za Švicarsku puter kremu:

2 bjelanca

150 gr šećera

100 gr putera

Priprema:

Iznad ključale vode stavite zdjelu sa bjelancima i šećerom. Mutite žicom za mućenje sve dok se sav šećer ne otopi. Masa će postepeno postati rijetka i bijela, kada je dotaknete treba da je topla i da pod prstima ne osjetite zrnca šećera. Kada ste postigli šta nam treba skinite sa vatre i nastavite mutiti mikserom. Kada dobijete čvrst šaum kao za šampitu polako dodajte komad po komad putera omekšanog na sobnoj temperaturi. Nemojte se prepasti masa će pasti i postati rjeđa, tako treba, samo nemojte dodati sav puter odjednom , potrebno je da se prethodni umuti pa dodajte drugi dio, otprilike oko minut pauze napravite između dodavanja putera. I vodite računa da su se bjelanci ohladili prije nego počnete dodavati puter, dotaknute zdjelu za mućenje na početku da imate osjećaj kada se temperatura smanjila 🙂 kada ste dodali sav puter dešavat će se sljedeće, prvo će masa pasti i biti će rjeđa, onda će početi da se ponovo povećava i da dobija gustinu, čim se počne skupljati oko žice tada je gotova, zaustavite mikser pa provjerite ako je gusta kao kad umutite šlag gusto onda je gotova ako mislite da treba još nastavite mutiti. Za sve ovo vam treba oko  15 minuta.

bozicni-vijenac-2

 

 

VIDEO RECEPT POGLEDAJTE OVDJE: