Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Kolači

Buhtle najbolje od svih- sa puno fila

Buhtle najbolje od svih- sa puno fila.

Danas spremamo buhtle, ali ne obične, nego buhtle sa puno, puno fila. Svi koji ste ih pravili, znate da kada je fil u pitanju mogu da nastanu problemi. Ako stavite previše fila, popucaju i fil iscuri, ako stavite malo, ispeče se pa izgleda kao da ga uopšte nema. Pokazat ću vam kako da napravite, najmekše, predivne buhtle sa puno fila, koje neće popucati i kod kojih fil nije ispečen nego je kremast i tečan kao da ste ga tek stavili. Nadam se da će vam se svidjeti 🙂 Video je na kraju posta. 

Potrebno je

 • 350 gr brašna
 • 210 ml mlijeka ( 200 ml plus 3 velike kašike)
 • 3 kašike šećera
 • 1 vrećica kvasca od 7 gr
 • 30 gr putera

Priprema

 1. Toplo mlijeko pomiješajte sa kvascem i 1 kašikom šećera, pokrijte i ostavite na toplom 10-15 minuta dok se kvasac ne aktivira.
 2. U brašno dodajte preostale 2 kašike šećera i mlijeko sa kvascem. Mijesite tijesto viljuškom dokle može, dodajte puter omekšan na sobnoj temperaturi, pa završite tijesto rukom. Kada tek umijesite tijesto može vam izgledati malo zrnasto.
 3. Pokrijte ga i ostavite da odmara 10 do 15 minuta. Premijesite ga još jednom, sad će postati glatko i mekano.
 4. Tijesto prebacite u nauljenu zdjelu, pokrijte ga prozirnom folijom i ostavite da nadolazi 1- 1.5 sat dok mu se volumen ne udupla.
 5. Za to vrijeme pripremite fil. Praznu školjku od jaja, obložite prozirnom folijom pa u udubljenja sipajte po 1 veliku kašiku fila. Ako koristite nutelu ili eurokrem, fil možete stavljati kašikom i na prozirnu foliju bez školjke, ali ako koristite džem pošto je on tečan, trebat će vam nešto da ga drži, pa bi prazna školjka od jaja bila dobar izbor.
 6. Fil stavite u zamrzivač dok vam tijesto ne nadođe. Za to vroijeme nutela će se zalediti a džem neće skroz ali će postati dosta gust.
 7. Nadošlo tijesto podijelite na 10 jednakih dijelova. Ako budete vagali, neka budu teški između 62 i 65 gr. Od svakog dijela tijesta oblikujte loptice, pokrijte ih i ostavite 10 minuta da odmaraju.
 8. Svaku lopticu tijesta spljoštite i oblikujte krug prečnika oko 15 cm, oblikujte prstima, s tim da ostavite sredinu malo deblju.
 9. Na sredinu stavite fil i nabirite tijesto preko fila dok ga ne zatvorite ( pogledajte u videu ispod).
 10. Filovano tijesto redajte u tepsiju, premažite otopljenim puterom i ostavite da odmara, pokriveno 15 minuta. Zatim ga pospite sa malo šećera u prahu i pecite na 180 C ako koristite ventilator opciju 18 minuta, ako je bez ventilatora na 200 C 18 minuta ako ste filovali sa nutelom ili eurokremom, ako ste koristili džem onda 20 minuta.
 11. Pečene pospite po želji šećerom u prahu.
 12. Prijatno i do kuhanja ostanite mi zdravi i nasmijani 🙂

Autor: Arijeva kuhinja

 

Buhtle najbolje od svih