Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Razno

Domaći sladoled- vrhunskog okusa

Danas spremamo domaći sladoled, divnog okusa, meni lično draži od bilo kojeg gotovog. Jednostavno se sprema a osnovni recept možete prilagođavati svom ukusu. Možete dodavati voće, vaniliju, čokoladu, bademe, lješnjake, šta god volite… Kremast je i fin i ne treba vam mašina za pravljenje sladoleda.  Ja sam pravila tri okusa, vanilija, karamelizirani bademi i snikers čokoladica i sa višnjama. Nadam se da će vam se svidjeti 🙂  

Ako ne možete kupiti slatko kondenzovano mlijeko možete ga napraviti sami, video pogledajte na mom YouTube kanalu Arijeva kuhinja, sa domaćim mlijekom sladoled je još ukusniji. Vrhnje za šlag trebalo bi biti na mliječnoj bazi- nezaslađeno. Sa biljnim vrhnjem tekstura je zrnastija i ima razlike u okusu. Ako tamo gdje živite na možete naći mliječno vrhnje, umjesto njega koristite vrhnje za kuhanje- mliječno i dodajte mu samo jednu vrećicu šlag pjene. Vrhnje za kuhanje sa šlag pjenom će da zamijeni vrhnje za šlag. Video je na kraju posta. 

Potrebno je:

 • 400 gr slatkog kondenzovanog mlijeka
 • 200 ml običnog mlijeka
 • 400 ml vrhnja za šlag
 • ako vrhnje nije zaslađeno onda dodajte i 2 kašike šećera u prahu

po želji, višnje, bademi, čokolada….

Domaći sladoled

Priprema

 1.  Slatkom kondenzovanom lmijeku dodajte obično mlijeko, pomiješajte, sipajte u plastičnu zdjelu i ostavite u zamrzivač na najmanje 6 sati a najbolje preko noći dok se potpuno ne zaledi.
 2. Vrhnje za šlag blago umutite, dok ne dobije gustinu kao tijesto za palačinke otprilike.
 3. U umućen šlag dodajite malo po malo od zaleđenog mlijeka, pa mutite dok se masa ne sjedini, ponavljajte postupak dok ne potrošite svo zaleđeno mlijeko. Mlijeko dodajte u neka četiri navrata. Kako budete mutili smjesa će postajati sve gušća.
 4. Smjesu sipajte u dvije metalne zdjele i vratite u zamrzivač na sat vremena.
 5. U međuvremenu spremite okuse.
 6. Ako želite voćni fil, 100 gr voća, malina, višanja, kupina i sl. stavite u šerpicu, dodajte 2 kašike šećera i dovedite do ključanja. Kada je smjesa proključala kuhajte 1 minut pa dodajte gustin, 1 malu kašiku gustina razmutite sa 1 malom kašikom vode. Isključite šporet, miješajte još 1 minut pa sve skinite sa vatre i ostavite da se potpuno ohladi. Ako želite koristiti banane, njih samo ispasirajte pa dodajte u sladoled.
 7. Za snikers okus, istopite 2 kašike šećera, čim se šećer otopio dodajte 30 gr badema, isključite šporet i pecite bademe dok šećer ne dobije boju svijetlog karamela. Ohladite potpuno pa nasjeckajte i dodajte im nasjeckanu, narendanu ili otopljenu  snikers čokoladicu.
 8. Za vanilija okus samo dodajte nekoliko kapljica vanilija ekstrakta ili 1 vrećicu vanilija šećera.
 9. Poslije sat vremena hlađenja, sladoled izmiješajte, pa podijelite u zdjelice, dodajte im okuse i vratite u zamrzivač.
 10. Poslije sat vremena samo još jednom sladoled izmiješajte i ostavite ga najmanje 3 sata u zamrzivač prije nego što ga poslužite.
 11. Prijatno i do kuhanja ostanite mi zdravi i nasmijani 🙂

Autor: Arijeva kuhinja