Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

KolačiRazno

Ćurta u vrećici – savršene teksture i okusa

Ćurta u vrećici

Ćurta ili tikva spremljena na ovaj način je savršene teksture i okusa, sve što vam treba pored ćurte i šećera je vrećica za pečenje i spremni ste da napravite odličnu poslasticu 🙂 Peče se u svom vlastitom soku i zaista je posebna. Ja sam je danas spremala sa šećerom, budući da većina mojih pratilaca ne žive u BiH i nisu u mogućnosti nabaviti pekmez od jabuka.

Ukoliko želite umjesto šećera koristite 1 veliku šolju pekmeza od jabuka. Ovako spremljena nije mnogo slatka, ako volite slađe dodajte još šećera, mada je uvijek naknadno možete posuti sa malo meda ili pekmeza.

Ja sam koristila Stambolku, možete koristiti i neku drugu vrstu tikve samo onda prilagodite i vrijeme pečenja, budući da je stambolka najmesnatija pa njoj treba malo više vremena da se ispeče.

Poslužite je uz orahe, pekmez, med, slatki kajmak ili maskarpone sir 🙂 Video je na kraju posta.

Potrebno je

2 kg ćurte, tikve

2 vanillin šećera

250 gr šećera

Priprema

1 . Ćurtu/ tikvu  isijecite na komade približne veličine pa joj oljuštite koru.

2 . Oguljene komade stavite u vrećicu za pečenje, dodajte 2 vanilin šećera i sitni šećer i protresite vrećicu da šećer obloži ćurtu/ tikvu sa svih strana.

3 . Vrećicu zavežite i ostavite u frižider preko noći, da ćurta pusti svoj sok.

4 . Sutradan vrećicu još malo zavežite, izbockajte je na par mjesta pa pecite ćurtu na 180 C, 30 do 40 minuta. Vrijeme pečenja zavisit će i od vaše rerne, od vrste tikve koju koristite i od veličine komada. Prilikom pečenja vrećica će se napuhati i tikva će pustiti dosta svog soka, ali će poslije nekih 30 minuta pečenja taj sok nestati.

5 . Pečena je mekana na dodir. Odmah isijecite vrećicu i ostavite da se ćurta ohladi.

6 . Poslužite uz orahe, slatki kajmak, maskarpone sir, pekmez ili med.

7 . Prijatno i do kuhanja ostanite mi zdravi i nasmijani 🙂

Autor: Arijeva kuhinja