Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Peciva i tjestenine

Domaće tijesto za taco ili tortillu

Iako ih imate kupiti u svakom supermarketu,, domaća varijanta je mnogo ekonomičnija, pogotovo ako volite meksičku hranu pa je češće spremate. A da ostavimo na stranu ekonomičnost mnogo je zdravija. Ako jednom pročitate sastav na kupljenim korama vidjet ćete šta sve unosite u svoj organizam- brdo aditiva i konzervansa.

Ja sam ih pravila sa integralnim brašnom ali možete koristiti i obično bijelo ako želite. Od smjese koju ću napisati dobijete 8 do 9komada. Pekla sam ih u tavi promjera 22 cm ali se tokom pečenja malo skupe, vi pravite onolike kolike volite da budu.

Tijesto sam nakon što sam razvila iskružila tako što sam našla tanjir koji mi dimenzijama odgovara tavi u kojoj sam pekla, onda sam na sredinu postavila tanjir, nožem iskružila tortilje a tijesto koje je ostalo nakon iskruživanja sam skupila pa naknadno razvila. Tavu ne treba mastiti, pecite po 1 do 2 minuta sa svake strane pošto je tijesto jako tanko.

Ako ih budete koristili sutradan samo ih stavite u najlonsku vrećicu i dobro je zatvorite. Prije nego upotrijebite listove malo ih poprskajte vodom i stavite na par minuta u zagrijanu rernu da smekšaju, tako ćete lako rukovati  njima, bilo da ćete ih rolati, praviti takose …. Sve što trebate uraditi je napuniti ih omiljenim filom , malo ih zagrijati i to je to. Ako koristite samo bijelo brašno ne morate koristiti kvasac dovoljno je da stavite samo prašak za pecivo.

POTREBNO JE:

  • 220 gr brašna
  • 50 ml ulja
  • 100 ml tople vode
  • pola vrećice kvasca
  • pola vrećice praška za pecivo
  • so

PRIPREMA.

♥ U brašno dodajte sve sastojke odjednom i zamijesite tijesto. Ostavite ga na toplom da se diže oko 1 sat. Nakon što je tijesto odstojalo podijelite ga na 8 do 9 kuglica veličine manje mandarine, svaku kuglicu razvijte, iskružite željeni oblik i pecite na tavi bez dodatka ulja, sve sam gore objasnila 🙂 Vrlo brzo su gotove par minuta za svaku vam treba. Prijatno.