Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Kolači

Farsalon halva- specijalitet grčke kuhinje

Farsalon halva se jednostavno sprema, a razlikuje se od ostalih vrsta grčkih halvi po tome što se sprema sa karameliziranim šećerom i gustinom, pa ima lijepu crvenkastu boju i želatinoznu teksturu. Ovu halvu sam spremila specijalno po želji gospođe Esme. Nadam se da će biti zadovoljna i ona a i svi vi koji je budete spremali 🙂

Umjesto putera možete koristiti i ulje ako želite spremiti posnu varijantu. Umjesto badema možete koristiti orahe.

Tradicionalno spremljena halva se zapeče da dobije koricu odozgo. Ako imate jaku rernu, možete je zapeći minut dva sa opcijom gril na najjačoj temperaturi. Ako vam gornji grijač nije jak i vidite da se neće karamelizirati u roku od dva minuta izvadite je iz rerne jer će se onda ispeći dodatno i postat će tvrđa.

Ako imate kuhinjsku baklju/ brener uradite to sa njim ako nemate možete i preskočiti ovaj korak karameliziranja na kraju.

Video recept je na kraju 🙂

Potrebno je

500 ml vode

200 gr šećera

110 gr gustina

korica narandže, vanilija ili cimet

100 gr otopljenog putera

Još je potrebno

150 gr šećera- za karamel

oko 70 gr pečenih badema

Tepsija prečnika 28×20 cm ili slična

MOŽDA VAM SE SVIDI I OVA KLASIČNA HALVA  ( recept se otvara klikom na sliku)

 

Priprema

1. Šećer i gustin izmiješajte pa dodajte malo od pola litre vode. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu bez grudvica, dodajte i ostatak vode i koricu narandže, izmiješajte pa dodajte i polovicu otopljenog putera, promiješajte i ostavite sa strane.

2. Šećer- 150 gr- stavite u šerpu i na srednje jakoj vatri otopite dok ne dobijete svijetli karamel. Pazite da šećer ne zagori inače će biti gorak. Dodajte smjesu sa gustinom i miješajte svo vrijeme dok se šećer ne otopi. Kad tek dodate gustin šećer će se stvrdnuti, ne brinite otopit će se.

3. Kad se šećer otopio i smjesa se zgusnula dodajte i ostatak putera, kuhajte još 1 minut pa dodajte i bademe. Sve sjedinite. Cijeli postupak traje nekih 10 minuta otprilike.

4 . Smjesu istresite u tepsiju koju nije potrebno mastiti ni kvasiti, poravnajte i ako želite pospite šećerom i karamelizirajte površinu.

Možete je jesti čim se ohladi. Prijatno i do kuhanja ostanite mi zdravi i nasmijani 🙂