Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Kolači

Portokalopita- divna sočna grčka pita sa narandžom

Lijep pozdrav dragi moji. Portokalopita, jedna divna pita iz grčke kuhinja. Mekana, sočna, nježna, mirisna a lako se i brzo sprema.

Mnogo je recepata za ovu pitu, jednostavnija verzija je sa sokom i koricom narandže, međutim po okusu nije ni slična pravoj Portokalopiti koja se pravi sa skuhanim narandžama koje se poslije ispasiraju.

Dvije su vrste, tvrđa i mekana. U tvrđu se stavlja više jufke u mekšu manje, mekša je po mom ukusu mnogo ukusnija od tvrđe varijante, sva se topi kad je jedete i nju vam danas predstavljam.

Nekoliko bitnih stvari: Prvo- jufke dobro isušite, poslije kad ih budete sjedinili sa smjesom radite to nježnim pokretima da ih ne izmrvite, što su veći komadi jufke to je presjek pite ljepši.

Drugo, narandžama očistite unutrašnji gorki dio. Tradicionalno se kuhaju cijele narandže, pa se zatim dodajte mnogo šećera da bi se zamaskirala gorčina koju taj bijeli dio pusti. Da bi smanjili količinu šećera i izbjegli gorčinu taj dio očistite. Možete ga skinuti sa nožem ili ostrugati kašikom , imajte na umu da je najgorči dio tik uz koricu pa idite skroz do kraja.  Drugi način je da narendate sitno koricu, zatim oljuštite narandže i izadite plod koji ćemo koristiti. U tom slučaju dodajte koricu od 3 narandže a plod od 2.

Treće, jaja dobro umutite, kada su jaja dobro umućena pita bude prozračna i mekana. Ako vam je lakše možete odvojiti bjelanca i žumanca, bjelanca sa šećerom čvrsto umutite pa im dodajte sva žumanca odjednom, sjedinite i dalje koristite kao u receptu. 

Mjera je čaša od 200 ml da se ne zeznete pazite da ne koristite onu od 250 ml. Ako vam je lakše u gramima ću vam napisati Jogurt 200 gr, ulje 180 gr, šećer za agdu 400 gr , voda za agdu 400 gr. Video je na kraju posta 🙂 

MOŽDA VAM SE SVIDI I OVA PITA. KAJMAČNICA- klikom na sliku otvara se recept

Potrebno je:

250 gr jufke za baklavu

500 gr narandže

2 kašike šećera za narandže

5 kašika vode za narandže

Za smjesu

5 velikih jaja ( 280 gr)

5 kašika šećera ( 65 gr)

1 čaša grčkog jogurta

1 čaša ulja

1 vanilin šećer

1 prašak za pecivo od 12 ili 15 gr

Za agdu/ sirup

2 čaše šećera

2 čaše vode

2 vanilin šećera

1 štapić cimeta

Priprema

1 . Jufku isijecite na trake i sušite na 120 C, oko 15 minuta.

2 . Narandže očistite od unutrašnjeg bijelog dijela, isjeckajte i dodajte im šećer i vodu. Stavite na vatru. kad proključa, smanjite temperaturu na srednju, poklopite, kuhajte 7 minuta, ohladite.

3 . Šećer, vodu, vaniliju i cimet stavite na vatru, kad proključa kuhajte na srednje jakoj vatri 5 minuta. Ohladite.

4 .Narandže sameljite u blenderu pa im dodajte jogurt i ulje, još jednom ih izblendajte da dobijete što finiju masu.

5 . Jaja i šećer dobro umutite pa ih sjedinite sa smjesom od narandži.

6. Dodajite jufke malo po malo, pazite da ih ne izmrvite. Miješajte dok svaki komad jufke ne bude fino obložen smjesom.

7 . Tepsiju prečnika 34 x 24 cm premažite puterom ili uljem, istresite smjesu, poravnajte i pecite na 160 C 20 do 30 minuta u zavisnosti od vaše rerne. Pečena pita je rumena i fino mekana na dodir.

8 . Vrelu pitu polako zalijte agdom i ostavite da se hladi.

9. Prijatno i do kuhanja ostanite mi zdravi i nasmijani 🙂

Portokalopita