Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Kolači

Kolač sa čokoladom- karamelom i kikiriki puterom

Kolač sa čokoladom, karamelom i kikiriki puterom veoma jednostavan za napraviti a izuzetno finog okusa. Karamel, čokolada i kikiriki puter u kremi sa maskarpone sirom , sa finom koricom od keksa. Bez puno muke do divnog kolačića. Nadam se da ćete uživati 🙂

Kolač sa čokoladom, karamelom i kikiriki puterom

 • 400 gr keksa sa čokoladnim punjenjem
 • 500 gr maskarpone sira
 • 300 gr milka noisette čokolade
 • 300 gr kikiriki putera
 • 200 gr mekanih karamela
 • 4 kašike mlijeka
 • 2 kašike šećera u prahu
 1. Za koru. Ja sam koristila Takovo sendvič keks, fini je i ukusan ali možete koristiti keks koji inače volite jesti, tipa moto, noblice i sl. Keks stavite u blender i sameljite.
 2. Kalup za torte prečnika 26 cm, samo obruč stavite na tacnu za serviranje. Ivice obruča malo namažite puterom ili uljem i zalijepite celofan, poslije ćete lakše odvojiti obruč od kolača i ostat će neoštećen.
 3. Prstima utapkajte samljeveni keks da dobijete solidnu podlogu. Ostavite sa strane.
 4. U šerpicu stavite karamele i mlijeko, zagrijte do ključanja mlijeka i ugasite vatru, miješajte dok se karamele ne otope potpuno. Ohladite ih.
 5. 150 gr čokolade otopite na pari, ne trebate je hladiti odmah je pomiješajte sa kikiriki puterom, dodajte 2 kašike šećera u prahu, sjedinite i ostavite sa strane.Ostatak od 150 gr čokolade otopite na pari i ohladite.  U maskarpone sir dodajte ohlađenu čokoladu i izmiješajte da se sve sjedini, zatim dodajte i ohlađene karamele i izmiješajte.
 6. Na koru istresite smjesu sa maskarpone sirom, poravnajte i odmah istresite smjesu sa kikiriki puterom. Poravnajte.Kolač držite u frižideru najmanje  3 sata prije nego ga isiječete.
 7. Dekoracija po vešem izboru. Ja sam ukrasila sa otopljenim karamelama, narendanom čokoladom i komadićima kikirikija.
 8. Nadam se da će vam biti fin. Do kuhanja 🙂