Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Kolači

Pita sa jagodama

Pita sa jagodama, jednostavna za pripremu a fina i osvježavajuća. Uz nju odlično ide i kugla sladoleda od vanile da upotpuni doživljaj. Sada je sezona jagoda i bila bi šteta ne iskoristiti ih i u slasticama: Ova pita je fina i sočna, punog okusa jagoda ali nije mnogo slatka, ako volite slađe dodajte ili meda ili šećera, a uvijek je možete malo posuti istim na kraju. Punjenje je želatinasto od pudinga ali ako nemate puding pa  stavite gustin isto će biti dobro, puding mu malo pojača taj okus jagoda 😉

Pita sa jagodama

 

 • 500 gr lisnatog tijesta
 • 1 kg jagoda
 • 4 kašike meda
 • 4 kašike šećera u prahu
 • 1 vrećica pudinga od jagode (ili 3 kašike gustina)
 1. Jagode operite, isijecite na polovine ili na četvrtine ako su veće. Stavite ih u veću zdjelu i dodajte im med, puding i šećer u prahu. Sve dobro izmiješajte. Ostavite sa strane.
 2. Lisnato tijesto dva bloka od po 250 gr razvaljajte na veličinu tepsije u kojoj ćete peći pitu.
 3. Na prvi dio tijesta istresite smjesu sa jagodama. Prekrijte drugim dijelom tijesta. Na mjestima zasijecite da vreo vazduh može da izlazi, možete to uraditi nekim sjekačima da bude dekorativno ali i obično bockanje će poslužiti svrsi.
 4. Pecite na 180 stepeni oko 50 minuta. Možda će trebati i više vremena pa pogledajte i produžite vrijeme ako je potrebno. Pita je mokra i sočna, sa želatinoznim punjenjem koje je blagog ukusa, ako želite slađe dodajte još šećera ili meda.
 5. Prohlađenu pitu pospite šećerom u prahu i medom.
 6. Do sljedećeg kuhanja  🙂