Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

RaznoSladoled i slatkiši

Kompot, dzem i pekmez od šljiva

Šljive su jedna od meni najomiljenijih voćki kada je kompot u pitanju. Lično ne volim dodavati nikakav šećer niti konzervanse ili vinobran. Način koji ću vam napisati je jednostavan i zdrav.

Možete ga jesti samog, možete mu dodati slatkog vrhnja prilikom posluživanja a ja ga najviše iskoristim u kolače. Mjera je provizorna vi napravite onoliko koliko šljiva imate.

Na istom principu pravim i dzem i pekmez od šljiva. Jedan način tri proizvoda. Pa počnimo.

Potrebno je:

za  Kompot

  • 5 kg šljiva
  • 2 pleha
  • 4 vrećice vanilin šećera

Priprema:

  1. Šljive operite, izvadite im košpice i poredajte ih u pleh.
  2. Pospite vanilin šećerom, možete koristiti i štapić vanilije. umjesto šećera.
  3. Pecite u rerni zagrijanoj na 200°C otprilike 40 minuta.
  4. Dovoljno je da šljive puste svoj sok i da dobiju onu lijepu crvenkastu boju i to je to .
  5. Sipajte u tegle. Volim boju koju šljive dobiju kada se ispeku u rerni, kožica im pusti onu lijepu crvenkastu boju, kada se kuhaju u šerpi dobiju smeđu boju, ja ipak više volim crvene nijanse :).

Pasterizacija:

  1. Možete to uraditi na klasičan način, da ih stavite u šerpu, sipate vode do pola i kuhate 10 minuta , ja ih pasterizujem na jednostavniji način. Ovaj način otkrila mi je moja kuma i neizmjerno sam joj zahvalna.
  2. Sve što je potrebno je da imate mašinu za pranje suđa. Tegle sa kompotom poredate u mašinu za suđe, uključite je bez dodavanja deterdženta., neka ona odradi svoje.Najbolje je da je uključite pred spavanje, tako da kompot ostane u mašini sve dok se ne ohladi. Ništa vam više ne treba. Na isti način pasterizujem i džemove, ajvar i sataraš. Prijatno vam 🙂

img_8436   img_8466     img_8573

ZA DZEM

Pečene šljive stavite u šerpu i na laganoj vatri kuhajte jedan sat. Ja ne stavljam šećer ali ako vi volite slađi dzem stavite šećera po ukusu. Pred kraj kuhanja malo ga propasirajte štapnim mikserom. Sipajte ga u tegle i pasterizujte.

image

ZA PEKMEZ:

Pečene šljive protisnite kroz gusto sito. Sva koža treba da vam ostane u situ a da prođe samo “meso” od šljive.

image image image

Dobijenu masu kuhajte na tihoj vatri dok se ne zgusne, koliko vremena će trebati zavisi od količine šljiva koju ste koristili. Skuhan pekmez sipajte u tegle i pasterizujte.

image