Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Sladoled i slatkiši

“Pečeni” šećer- jednostavan recept

Sjećam se kao dijete, kada bi se komšinice skupile na kafi uvijek bi se iznosio ovakav šećer. E to je bila umjetnost za napraviti i svačiji je bio poseban, drukčiji od svih ostalih.

Tačno se znalo koja od njih pravi najbolji ali bi sve od sebe dale da baš one za tu kafu naprave još bolji 🙂 A različiti su zato što svi imaju svoj način kako ga prave i obično nije bilo nikakvog recepta, sve su mjere bile “odokativne” i uglavnom su se vodile osjećajem.

Kao i kada se pravi pita vremenom steknete iskustvo i ništa ne mjerite, tako je i kod ovog šećera. Vremenom se prestao i praviti, obično bi se iznijela čokolada ili keks uz kafu  tako da je ovaj slatkiš pomalo pao u zaborav. Svako malo ja ga napravim, nekako me podsjeća na neka prošla ljepša vremena.

Danas vam predstavljam onaj koji se meni najviše sviđa, recept je od mame moje prijateljice iz djetinjstva. Ona se davno zbog mene potrudila da izmjeri sve kako bih ga i ja znala napraviti . I mogu vam reći mjera je jednostavna i uspijeva svaki put.

Jedino što je važno je da sa istom šoljom mjerite sve sastojke. Koliku količinu želite napraviti tako i prilagodite veličinu šolje. Možete koristiti velike šolje, srednje, male a možete napraviti i malu probnu varijantu sa mjerom na  fildzan.

Sve izmjerite i pripremite prije nego počnete jer kada krenemo nećete imati vremena za to, moramo raditi brzo. Idemo za poslom 🙂

POTREBNO JE:

  • 1+2 šolje šećera ( 3 ukupno)
  • 1 šolja mlijeka
  • pola kašike brašna
  • oraha po želji (ja stavim 1 šaku na mjeru sa srednjim šoljama)

PRIPREMA:

♦U šerpu stavite 1 šolju šećera i otopite ga na jakoj vatri.

♦Kada dobije svijetlo smeđu boju ( za otprilike 3 minuta) sipajte 1 šolju mlijeka i 2 šolje šećera, promiješajte drvenom kašikom. Budite oprezni kada sipate mlijeko jer će jako da zakipi da se ne bi spržili.

♦Miješajte varjačom neprestano dok se sav šećer ne otopi , neće vam trebati duže od 3 minuta. Smjesa će da bude gusta sa puno mjehurića i ispuštati će zvuke pucketanja. Nemojte kuhati duže od 2 do 3 minuta ako ste stavili mjeru na srednju veličinu šolje ( 150 ml) ni duže od 5 minuta ako ste koristili velike šolje (200ml). Skinite sa vatre.

Karameliziranje šećera image

♦ Treba da miješate dok se smjesa ne zgusne.  Imate dva načina. Da drvenom kašikom miješate za šta će vam trebati dosta snage i vremena. Ukoliko se umorite koristite mikser.

♦Uzmite mikser i mutite na najvećoj brzini. Poslije 1 minut mućenja masa će postati dosta gusta. Mutite još jedan minut, sad bi smjesa trebala da malo promjeni boju, postat će svjetlija i biće jako gusta, mikser će baš teško da radi, dodajte orahe u koje ste stavili pola kašike brašna i sve izmješajte još par sekundi.

♦Odmah istresite ili u tepsiju ili na papir za pečenje. Ja stavim papir na radnu površinu i tu istresem smjesu. Jako se brzo stvrdnjava pa je i vi brzo istresite i poravnajte , rastanjite na debljinu koju volite. Ja sam ga kada se malo ohladio isjekla na kockice, inače ne trebate sjeći, tradicija je da se izlomi prstima na nepravilne komade 🙂

Ako vam se slučajno desi da se ne stisne, nemojte bacati smjesu. Stavite je u šerpu, dodajte nekoliko kašika vrhnja za kuhanje, zagrijte da se sve rastopi. Dobit ćete predivan karamel preliv za vaše palačinke ili kolače. Spakujte u teglicu i ostavite u frižider. Koristite kada vam zatreba. Znam da vam se to neće desiti, ovo je savjet za svaki slučaj 🙂  Uživajte u vašoj kafi sa šećerom 🙂

Za ovaj ali i mekani šećer pogledajte pripremu u videu ispod

image