Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Kolači

Ružica sa pekmezom (od jabuka)

 

Ružica sa pekmezom (od jabuka). Jufke za pitu, orasi, agda i pekmez sve spojeno u jednu lijepu kreaciju zvanu Ružica. Iako se često susrećemo sa običnom varijantom danas vam predstavljam ovu za ljubitelje pekmeza 🙂 Pod pekmezom mislim na onaj od jabuke, nastao kuhanjem soka od jabuke bez dodavanja vode i šećera. Idemo kuhati.

POTREBNO JE :

500 gr jufki za pitu

100 gr putera

50 ml ulja

150 gr sitno sjeckanih oraha

ZA AGDU:

1 čaša od 200 ml vode

pola iste čaše sećera

dvije kasike pekmeza ( plus čaša od 200 ml pekmeza)

 

PRIPREMA:

  1.  U tavu stavite ulje i puter i zagrijavajte dok se puter potpuno ne otopi. Ne trebate kuhati samo otopiti, skinite sa šporeta.
  2.  Kore za pitu izbrojite, da bi vam svaka rolnica bila ista. Neki put dođe 12 kora nekad više, meni je ovaj put došlo 16 kora pa sam ih podijelila na dva dijela po 8 da bih dobila dvije rolnice.
  3.  Na radnu površinu položite jednu jufku, poprskajte je mješavinom ulja i putera, pospite orasima, preko nje stavite drugu jufku i ponavljajte postupak dok ne potrošite sve jufke predviđene za tu rolnicu. Jufke zarolajte u čvrst rolat, po širini, zatim ga isijecite na krugove dužine 2 cm, poredajte u tepsiju. Na isti način napravite još jednu rolnicu.

image

image

image
 

image

  1. Kada ste ih sve poredali, prelijete ih sa ostatkom ulja i putera, stavite u rernu zagrijanu na 200 C  i pecite 15 minuta, dok ne porumene i postanu hrskave.

image

Za agdu 

  1.  U šerpi prokuhajte vodu, šećer i dvije kašike pekmeza, kad proključaju kuhajte jos 5 minuta i skinite sa vatre i zalijte ružice vrelom agdom. Sačekajte par minuta da upiju agdu a onda kašikom na svaku od njih stavite pekmeza ( iz one velike čaše) , možda nećete potrošiti cijelu čašu, stavite onoliko koliko volite. Kod mene svi vole sa više pekmeza pa ponekad završim i sa više od jedne čaše 🙂

Ako ne volite pekmez možete ih zaliti i običnom agdom, u tom slučaju napravite duplu količinu agde. Ako volite da vam ružice budu hrskave zalijte ih sa gušćom ohlađenom agdom, ako volite mekane onda napravite rjeđu agdu i zalijte ih vrele sa vrelom agdom. Prijatno 🙂