Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

RaznoSladoled i slatkiši

Slatko kondenzovano mlijeko- domaća varijanta

Slatko kondenzovano mlijeko

Lijep pozdrav dragi moji. Slatko kondenzovano mlijeko se koristi u mnogim ukusnim kolačima, ali na žalost neki ne mogu da ga nabave. Ovaj recept je veoma jednostavan, i bez ikakvih problema ga možete napraviti kod kuće. Potpuno je iste teksture i okusa kao i kupljeni samo je za nijansu tamnije boje. Možete ga koristiti kao bazu za domaći sladoled, za kolač Tres Leches, za prelivanje cimet rolnica, cheseecake i mnoge druge slastice.

U nekim receptima se na kraju dodajte i soda bikarbona, ja je ne koristim jer mi pokvari okus ovog mlijeka. Dobro zatvoreno u teglici u frižideru može da traje do 6 mjeseci, a nakon što otvorite teglicu potrošite ga u roku od 3 dana.  U zavisnosti od toga za šta vam treba pokazat ću vam dvije varijante. Rjeđe mlijeko koje možete koristiti kao bazu za domaći sladoled ili za kolač Tres Leches ( Tri leće), i gušće koje se koristi u kremama za kolače. Video recept je na kraju posta 🙂

Potrebno je

 • 300 gr šećera
 • 1 litar mlijeka, 3,5 % mm.

Priprema

 1. Bilo bi dobro da koristite šerpu sa debljim dnom. Ako nemate takvu šerpu može i obična, samo joj na dno stavite 7, 8 staklića, dekorativnih ili klikera. Operite ih, provjerite da li su svi čitavi, ako je neki napuknut odvojite ga. Ako imate staklo namijenjeno za kuhanje mlijeka možete koristiti i njega. Staklo će spriječiti mlijeko da se zalijepi za dno posude i da zagori. Ako imate šerpu sa debljim dnom ovo vam ne treba.
 2. Mlijeko i šećer istresite u šerpu i promiješajte.
 3. Na najjačoj vatri zagrijavajte dok mlijeko ne proključa. Kada proključa smanjite temperaturu na srednje jaku , kod mene je to 4, ringle  mi idu do 9, ako vaše idu do 6, onda kuhajte na 3.
 4. Na srednje jakoj vatri kuhajte mlijeko, povremeno skinite pjenicu koja se skupi uz zidove šerpe.
 5. Mlijeko ne smijete miješati, u suprotnom će početi da se razdvaja na grumenčiće.
 6. Kuhajte u zavisnosti od jačine vaših ringli između 1 sat i 20 min do 1.5 sat. Ako želite rjeđe mlijeko u tom slučaju kuhajte dok se količina ne smanji za malo manje od pola, ako želite gušće treba da se smanji na 1/3 .
 7. Ako želite da budete sigurni da će mlijeko biti dovoljno gusto nakon što se ohladi isprobajte na ovaj način.
 8. Srednje gusto mlijeko nakon što izvagate treba da je teško između 600 i 620 gr.
 9. Gusto mlijeko je između 400 i 420 gr.
 10. Mlijeko se tokom hlađenja dosta zgusne, dok je vrelo teško je procijeniti gustinu zato je najbolje da vagate.
 11. Ako ste pravili gusto mlijeko, ohladite ga na sobnoj temperaturi pa stavite u frižider na nekih sat vremena da se stisne.
 12. Tokom hlađenja postat će veoma gusto i malo zrnasto. Žicom za mućenje, mutite 10 sekundi otprilike, dok ne dobijete glatku smjesu. Sipajte ga u teglicu i dobro zatvorite, možete ga koristiti odmah ili po potrebi.
 13. Uživajte u svom slatkom kondenzovanom mlijeku i do sljedećeg kuhanja ostanite mi zdravi i nasmijani 🙂

Autor: Arijeva kuhinja