Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Kolači

Zgužvane rolnice sa orasima i čokoladom

Ako volite baklave i slične zalivene kolače ovaj će vam se svidjeti 🙂 Djeci se posebno sviđa zbog čokolade u punjenju . Baklavice su spolja hrskave a unutra mekane i sočne.

 

POTREBNO JE :

500 gr jufki za pitu ili baklavu

150 gr putera

50 ml ulja

300 gr mljevenih oraha

150 gr istopljene čokolade ( ja sam koristila Milka Noisette)

Za agdu : 300 gr šećera

200 ml vode

1 štapić vanilije ili vanilin šećer

PRIPREMA:

Prvo pripremite agdu.

1 . Vodu , šećer i vaniliju stavite na vatru i kuhajte dok ne dobijete srednje gusti sirup. Ako nemate iskustva u pravljenju agde uradite ovako, od momenta kada vam voda i šećer prokuhaju pratite šta se dešava.

Prvo će smjesa da ključa jako brzo i izlazit će velika količina pare, mjehurića će biti puno  i brzo će pucketati i praviti se novi. Kada kašikom uzmete smjesu curit će sa kašike jako brzo i biti će kao voda, probajte malo ukus joj je kao slatke vode.

Poslije nekoliko minuta količina isparavanja će se smanjiti i mjehurići će postati gušći i sporije će pucketati odnosno duže će zadržavati oblik mjehurića, sama smjesa će postati gušća. Kada uzmete tečnost kašikom i dalje će brzo da spadne sa kašike ali će zadnje kapljice početi da se rastežu, moći ćete da vidite trag kapljica, u ovoj fazi tečnost ima ukus sirupa. To je to sto nam treba, nećemo ga praviti da bude gust puno. ( cijeli proces traje najduže 5 minuta)

Ohladite , kada se agda ohladi postat će jos malo gušća, u slučaju da je puno gusta( slično medu ) nije strašno samo dodajte jos malo hladne vode i razrijedite je . Agda je jako bitna jer od nje zavisi kakav ćete rezultat dobiti na kraju . Ako vam je agda rijetka kolač će biti mekan, ako je agda gušća dobiti ćete hrskaviji kolač.

Kod baklave se koristi kombinacija rijeđe i gušće , za ovo nam treba srednja gustina 🙂  Uh napričah se ja, nadam se da vam je jasno ako nije pitajte opet 🙂

Sljedeća faza, manje priče više rada 🙂

2 . Na radnu površinu stavite jednu jufku, malo je poprskajte masnoćom ( mješavina otopljenog puter i ulja ). Četkicom za premazivanje tijesta nanesite po malo otopljene čokolade na više mjesta na jufci, nemojte pretjerivati sa čokoladom jer će vam onda popucati dok se bude peklo što ćete vidjeti iz priloženih slika 🙂 Pospite mljevenim orasima.

Eh sad , treba vam neka tanka oklagijica, debljine olovke . Ja imam jednu improvizaciju pa možda pomogne i vama koji niste uspjeli da nabavite takvu oklagijicu 🙂 Znate na prozorima one male metalne roletnice , na njima dođu dugačke prozirne šipke  kojima se reguliše položaj roletnica , eh taj dio skinite, operite i eto vam oklagije 🙂

image

ili napolju uberite neki prut ( oni koji su dobijali batine njim znaju odlicno na šta mislim 🙂 , oljuštite koru sa njega i koristite kao oklagiju 🙂

Idemo praviti rolnice.

3 .  Na dno jufke stavimo oklagiju i sve uvijemo kao rolat, kada ste došli  do kraja, sa obje strane prstima gurajte jufku prema sredini da bi zgužvali  rolnicu, polako je skinite sa oklagije i stavite u tepsiju. Prvu zgužvanu rolnicu iskoristite da vidite kolika vam tepsija treba , rolnica mora ostati zgužvana kada je stavite u tepsiju. Evo par sličica ako nije jasno

imageimageimageimage

Bitno je da vam širina tepsije nije velika da se rolnice ne bi opustile i onda nismo mnogo postigli na izgledu. Kada ste ih sve poredali isjecite ih na manje komade.  Ako ne možete da ih isječete do dna tepsije ne brinite uradite to pred kraj pečenja .

4 . Pecite ih na 200 °C , 10  do 15 minuta, odnosno dok ne porumene, možda će trebati i manje vremena. Vrele zalijte hladnom agdom. Ako ih budete zalili kako sam vam objasnila dobit ćete hrskave rolnice, ako volite mekane napravite rjeđu agdu, ili napravite dva puta pa ih različito zalijte pa ćete sami vidjeti šta vam se više sviđa 🙂 Prijatno

image

Ove rolnice koje se prave sa jednom jufkom su tanje i hrskavije, ako želite da vam budu malo deblje onda rolajte po dvije jufke, u tom slučaju ih pecite od 20 do 30 minuta i napravite više agde. Na slici sa crvenim tanjirom su pravljene sa dvije jufke i zalivene običnom agdom. Na ostalim slikama su rolnice sa jednom jufkom i  u agdu sam dodala jos 50 gr  čokolade. Ako budete stavljali čokoladu u agdu onda je napravite malo rjeđu jer će se od čokolade stisnuti naknadno.

image

image