Arijeva kuhinja

Dobro došli u moju kuhinju, mjesto gdje se spajaju tradicionalna i moderna jela :)

Peciva i tjestenine

“Crni” maslenjak- maslenjak od integralnog brašna

Volim sve vrste tijesta i tjestenina, ali integralna mi je kada su u pitanju paste i maslenjak najdraže. Sa brašnom od punog zrna je malo teže raditi nego sa bijelim ali se isplati uloženi trud.

Napravit ćete jedan zdravi obrok, pun vlakana, vitamina i minerala. Zato što ima nizak glikemijski index preporučuje se dijabetičarima ali i onima koji žele da očuvaju lijepu liniju 🙂

Naši “stari” su spremali hljeb i maslenjake od svog brašna koji su sami proizvodili iz pšenice koju su sadili, zato i jesu bili puno zdraviji nego mi danas.

Iako imate kupiti navodno pravi integralni hljeb nikada nećete znati kakve su sve aditive stavili u njega i koliki je uopšte udio punog zrna. Pravo integralno brašno se ne može razvlačiti, tako da njega razvijamo oklagijom dokle može. Ukus je neuporedivo bolji nego od bijelog brašna. Ako niste navikli da ga jedete vremenom ćete ga zavoljeti 🙂 Postupak za pravljenje našeg maslenjaka je jako jednostavan. Idemo kuhati 🙂

POTREBNO JE:

  •  500 gr integralnog brašna
  • 200 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike putera
  • 2 kašike ulja

PRIPREMA:

♦ U dubljoj zdjeli pomiješajte brašno i so, dodajite po malo vode i zamijesite tijesto.

♦Tijesto prebacite na radnu površinu i mijesite najmanje 7 minuta, idealno bi bilo 10 . Što duže mijesite tijesto postat će sve elastičnije i lakše ćete ga razviti a i ostat će razlistano kada ga ispečete. Mijesite bez dodatka brašna. Ne bi trebalo da se lijepi. Brašno dodajte samo u slučaju da vam se tijesto lijepi po radnoj površini.

♦Tijesto nožem isjecite na 8 jufkica. Svaku jufkicu malo nauljite, spljoštite ih dlanom i poredajte jednu do druge. Neka ostanu na radnoj površini samo ih prekrijte ili prozirnom folijom ili plastičnom vrećicom. Neka odstoje 10 minuta.

Tijesto

♦ Što se tiče oblikovanja tijesta možete birati kako da to uradite. Ja ću vam opisati dva.

♦ Prvi je da svaku jufku razvijete u krug koliko može, premažete rastopljenim puterom koji ste pomiješali sa dvije kašike ulja, i redate ih jednu na drugu dok ne potrošite sve jufke. Svaku jufku poprskajte masnoćom prije nego stavite novu preko nje. Krajeve malo podvučete ispod prve jufke da vam izgleda ljepše.

♦Stavite u tepsiju i u rerni zagrijanoj na 200°C , pecite 15 minuta. Kada izvadite iz rerne prekrijte sa krpom i ostavite da se malo omekša, 5 minuta otprilike. Dobit ćete tanji maslenjak ali ukusan 🙂 Izlomite ga prstima na nepravilne komade ( ja sam zbog vas isjekla da bolje vidite slojeve ) i poslužite uz vrhnje, paradajz, sir , luk ili već šta volite 🙂

♦ Druga varijanta je da razvijete jednu jufku, malo je poprskate masnoćom i savijete joj krajeve prema unutra da dobijete kocku ili pravougaonik, kako vam ispadne 🙂 razvijete drugu jufku, malo je poprskate masnoćom i na sredinu stavite onu prethodno napravljenu kocku i sve opet savijete, radite tako dok ne potrošite sve jufke.

E pošto je ovaj maslenjak mnogo deblji da se ne bi isušio prilikom pečenja zamotajte ga u aluminijumsku foliju i pecite na 200 °C, 30 do 40 minuta. Pečen u foliji je mnogo mekši ( mljackaviji je kada se jede). Stavit ću vam slike i jednog i drugog. Da vas ne zbuni veličina mojih maslenjaka, ja sam jednu smjesu podijelila na dva dijela da bih vam napravila dvije varijante, zato su mali 🙂

Slaganje jufki

 

Tanja varijanta
Tanja varijanta

 

Deblja varijanta
Deblja varijanta